top of page

Nozzle (Non-Slam) Check Valves

Nozzle çek vanaların geçmiÅŸi 1923 yılında Almanya’da yapılan prototip çalışmalarına dayanmaktadır ve 1933 yılında Mannesmann Meer firması tarafından patenti alınarak imalata geçilmiÅŸtir. Noreva GMBH , Mannesmann firmasının tecrübeli ekibi tarafından 2001 yılında kurultur ve uzmanlaÅŸtıkları Nozzle çek vanalar ile global projelere destek vermektedir.

Nozzle çek vanalar dizaynı sebebi ile ,

 

  • En iyi hidrolik dizayna sahip çek vanadır

  • En düÅŸük basınç kaybına sahiptir (dolayısıyla en düÅŸük enerji sarfiyatına yol açar noreva nozzle cek vanalar)  

  • Yedek parça, bakım, ayar gerektirmez : Soft parça yoktur, metal-metale çalışma

  • En kısa kapanma mesafesine sahip olduÄŸu için, pompaları en çok koruyan çek vanadır

  • Yatay-dikey, diyagonal her hatta kullanılabilir. (sadece iÅŸletme verilerine göre yay seçimleri yapılmalıdır)

  • Su koçu darbesini neredeyse yok eder.

Bir sistemde kullanılan çek vanaların ana görevi,

mümkün olduÄŸu kadar hızlı kapanarak, geri akışı durdurarak sistemdeki korunması gereken kompresör veya pompa gibi sistemin durmasına sebep olabilecek mekanik ekipmanları korumaktır. EÄŸer çek vana gerektiÄŸi gibi çalışmazsa pompa veya kompresörün terse çalışarak sistemi devre dışı bırakabilir.

 

Nozzle çek vanalar temelde su koçu darbesi ve geri akış sorunlarını çözmek için geliÅŸtirilmiÅŸlerdir. Dizayn temelde akış yönünde yay ile çalışan bir diske sahiptir, çok kısa deplasman mesafesi vardır ve bu vananın çok hızlı kapanmasını saÄŸlar. Akış hızı azalmaya baÅŸladığında disk kapanmaya baÅŸlar ve akış hızı sıfıra eriÅŸince vana geri akış oluÅŸmadan kapanmış olur basınç dalgasının dolayısıyla su koçu darbesinin oluÅŸmasını engeller.

Hatlarda basınç dalgasına sebep olan ana unsurun çok hızlı kapanan çek vananın oluÅŸturduÄŸu darbenin olduÄŸu düÅŸünülür ancak bu doÄŸru deÄŸildir.

 

Basınç dalgası büyüklüÄŸünün belirlenmesinde ana deÄŸiÅŸken çek vananın kapanması esnasında oluÅŸan akış hızıdır.

Klasik çalpara çek vanalar hızlı kapanırlar fakat büyük miktarda geri akış çek vanadan geçmedikçe kapanmaya baÅŸlamazlar. Bakınız alttki grafik >>>>

Bir mukayese yapılırsa Nozzle çek vanalar akış yönünün deÄŸiÅŸimine çok hızlı cevap verirler ve esas problem olan  basınç dalgasına mahal vermeyecek ÅŸekilde sıfır hız konumunda kapanırlar.

Nozzle çek vanaların kapanma hızı uygulamanın parametre ve ihtiyaçlarına göre belirlenebilir.

Dynamic Response (dinamik reaksiyon) ifadesi , çek vananın akışın hızının azalmasına verdiÄŸi reaksiyonu tanımlamak için kullanılır ve system deceleration vs geri dönüÅŸ hızı grafiÄŸi ile ifade edilir.

 

Çalpara çek vana ile karşılaÅŸtırıldığında nozzle çek vananın sahip olduÄŸu daha iyi dynamic response verilerine ek olarak, nozzle çek vana açık konumunu çok daha düÅŸük akış hızlarda koruyacaktır. Daha zayıf bir yay ile nozzle çek vana 3 feet / san hızında ; daha kuvvetli bir yay ile de 8 feet / san de açık konumu koruyacaktır. Çalpara çek vanada ise bu deÄŸer 12-16 feet/san seviyelerindedir.

 

Bunun sonucu olarak tam açık nozzle vana, çalpara vananın yarı açık konumdayken kapama organının salınımdan kaynaklı aşınmayı bertaraf eder  ve akışa gösterdiÄŸi direnci minimuma indirir. (kapatma organı normal çalışma esnasında iken salınımlar yaparak aşınmalara uÄŸrayabilir)

Nozzle çek vanalar nerelerde kullanılır?

 

*Çek vananın görevini yerine getirememesi durumunda kompresör, pompa, kontrol vanaları gibi pahalı ekipmanların zarar göreceÄŸi uygulamalar

*Kullanılan çek vananın dynamic response özellikleri bu ekipmanları korumaya yetmediÄŸi zaman

*Çek vananın basınç kaybı deÄŸerlerinin yüksekliÄŸi sebebi ile kompresör veya pompalarda enerji kaybına yol açması

*EmreamadeliÄŸin önemli olduÄŸu ve sistemin devre dışı kalmasının önemli ekonomik zararlara sonuç olacağı durumlarda   

bottom of page